Natuurlijk goed
Bodemstrooisel van Ten Damme NATUURLIJK goed!
Ten Damme verkoopt verschillende soorten bodemstrooisel.
Onderverdeeld in 4 categorieën, namelijk: houtvezel, zaagsel, stro/fourage en houtchips
Bodemstrooisel van Ten Damme NATUURLIJK goed!
Geplaatst op: 21-2-2017
In een ligboxenstal met rubbermatten adviseren wij fijn populieren zaagsel

Wat is het beste bodemstrooisel voor mijn stal?


Ten Damme heeft maar liefst meer dan 30 verschillende soorten bodemstrooisel voor onder uw paarden, koeien, varkens, kippen, kalkoenen, konijnen enz.

Maar wat is nu het beste? Wat voor soort strooisel moet ik nu gebruiken in mijn stal? Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden want dit is afhankelijk van meerdere factoren. Wij zullen je hieronder vertellen waar dit van afhankelijk is.

Voor welk dier zoek je bodemstrooisel?

Als 1e hangt dit af voor welk dier het gebruikt gaat worden. Is het voor je paard of strooi je het in je ligboxenstal onder jouw koeien?

Wat voor soort stal heb je?

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor soort stal je hebt en dan ook nog wat voor ondervloer er in deze stal ligt. Als voorbeeld willen wij een paardenstal nemen. Vaak zal er een betonnen vloer gestort zijn maar het komt ook voor dat er of geen vloer in zit (dus de paarden staan op zand) of dat er bijvoorbeeld spoorbielzen liggen. Je zult begrijpen dat bij een betonnen ondervloer er geen vocht (urine) door heen kan terwijl dit bij een zandvloer wel gebeurd.

Bij een stal waar koeien gehouden worden hebben we te maken met bijvoorbeeld een ligboxenstal, maar zo'n stal kan wel of geen rubbermatten op de vloer hebben. Bij rubbermatten hoeft er naar rato minder zaagsel gestrooid te worden. Maar bij een diepstrooiselbox daarentegen hebben we juist te maken van een dikke laag bodemstrooisel.

4 verschillende groepen strooisels

De bodemstrooisels die wij bij Ten Damme verkopen zijn onder te verdelen in vier groepen, te weten:

  1. Houtvezel
  2. Zaagsel
  3. Stro / fourage
  4. Biomassa

Houtvezel

Houtvezel ontstaat bij het schaven van hout bij bijvoorbeeld schaverijen en timmerfabrieken. Hier worden de hout “krullen” mee bedoeld.
Wij kennen verschillende kwaliteiten, namelijk:

  • 1e kwaliteit wit houtvezel, afkomstig van alleen witte houtsoorten zoals vurenhout
  • 2e kwaliteit gemengd houtvezel, hier zit naast witte houtsoorten ook andere houtvezel doorheen bijvoorbeeld beuken, douglas of hardhout doorheen
  • 3e kwaliteit bruin houtvezel, is afkomstig van alleen hardhout

Naast de verschillende houtsoorten zit er ook verschil in de grootte van de “krullen” we kennen namelijk een grove en een fijne variant.

Zaagsel

Zaagsel is het fijnere zachtere restproduct wat ontstaat bij bijvoorbeeld houtzagerijen. Tijdens het zagen van bijvoorbeeld balken of planken ontstaat het zachtere en fijnere zaagsel.

Bij het zaagsel kennen we nog meer verschillende soorten, namelijk:

  • Populierenzaagsel. Hier hebben we twee keuzemogelijkheden, ofwel fijn populierenzaagsel of grof populierenzaagsel
  • Dennenzaagsel. Hier hebben we een zachte variant en een wat korrelige soort.
  • Eikenzaagsel
  • Mixzaagsel, dit is een combinatie van populieren, dennen en eikenzaagsel door elkaar heen.
We hebben verschillende soorten stro die als bodemstrooisel gebruikt worden
Big op stro

Fourage

Ook leveren wij verschillende soorten stro, namelijk:

  • Koolzaadstro
  • Tarwestro
  • Gerstestro
  • Vlas

Bij koolzaadstro en tarwestro heb je ook twee verschillende variëteiten, namelijk het gehakselde stro of het gemalen stro. Bij het gehakselde stro zijn de vezels zo’n 3 tot 5 cm lang, terwijl bij gemalen stro de vezels veel fijner zijn namelijk slechts 3 tot 5 mm.

Een voordeel van de (gehakselde) strosoorten is dat bijvoorbeeld paarden en koeien dit ook eten. Er zijn zelfs soorten die echt als voedermiddel voor het vee bedoeld zijn. Maar voor sommige paarden kan dit ook een nadeel zijn i.v.m. kans op verstoppingen en zelfs koliek. In dat geval zou je kunnen overwegen om, houtvezel of vlas te strooien want dit wordt, normaal gesproken, niet gegeten door uw dieren.

De gehakselde soorten stro nemen minder vocht op dan de gemalen soorten stro. Daarom zijn er ook mensen die eerst in hun stal een ondergrond strooien van houtvezel of zaagsel en dan als bovenlaag stro nemen.

Naast stro dat als bodemstrooisel wordt gebruikt, verkopen we ook fourage. Fourage is een verzamelnaam van strosoorten die als voedermiddel voor het vee wordt verkocht.

Onze balen houtvezel en zaagsel worden in onze eigen productiehal geperst uit de hoogste kwaliteit houtvezel
Baal 1e kwaliteit wit zaagsel

Losgestorte bodemstrooisel of verpakt in balen

De meest hierboven beschreven bodemstrooisels worden losgestort bij de afnemers neergekiept. De houtvezel, zaagsel of houtchips worden dan in grote containers (vanaf 40 tot 50 m3) of in walkingfloors (95 tot 98 m3) naar de klanten getransporteerd waar ze dan opgekiept worden of leeggedraaid.

In onze productiehal in Groenlo hebben we een hypermoderne balenpersinstallatie. Hier wordt onze houtvezel eerst meerdere keren gezeefd waardoor het aanwezige stof eruit gezeefd wordt. Vervolgens wordt het houtvezel gescheiden in de groffere houtvezel en het fijnere zaagsel.
Deze houtvezel wordt in mooie balen houtvezel geperst waar wij het gewicht kunnen instellen in bijvoorbeeld 20 kg per baal. Aan de andere zijde van de installatie wordt het zaagsel in keurig handzame balen geperst van maximaal 18 kg.

Deze balen houtvezel en zaagsel worden vervolgens door een robot automatisch op pallets gepakt en desgewenst voorzien van een waterbestendige stretchhoes waardoor de pallets zonder problemen buiten gestald kunnen worden. Meer informatie over deze weersbestendige verpakking kunt u lezen op: Stof- en waterdichte verpakte balen dankzij stretchhood hoes.

De verschillende strosoorten die wij verkopen zijn ook allen verpakt in balen en op pallets gepakt.

Conclusie

Zoals al in het begin aangegeven is het niet zo één, twee, drie te zeggen wat voor strooisel u in uw stal moet gaan gebruiken.
Dit is dus afhankelijk van meerdere factoren maar is ook voor een deel een persoonlijk iets. De één kan in zijn stal altijd hetzelfde product strooien, terwijl, bij wijze van spreken, zijn buurman in een zelfde stal een geheel ander bodemstrooisel heeft.

Ook hangt het ervan af wat je ervoor wilt uitgeven. De prijs van bijvoorbeeld 2e soort houtvezel is goedkoper dan de witte 1e kwaliteit houtvezel.

Dan speelt het ook een rol hoeveel bodemstrooisel je nodig heeft, heb je plek voor een volle container houtvezel of kun je met één baal strooisel al een hele tijd vooruit. Je begrijpt dat als we een volle combinatie balen zaagsel kunnen leveren de prijs van een baal goedkoper is dan dat je maar één pallet kunt gebruiken...

Bodemstrooisel van Ten Damme NATUURLIJK GOED!

Wat wij wel kunnen zeggen is dat je bij Ten Damme altijd aan het juiste adres bent voor jouw bodemstrooisel.
Wij hebben een heel ruim assortiment verschillende soorten bodemstrooisel en daarnaast 40 jaar ervaring dus we kunnen wel zeggen dat we er verstand van hebben.

Mocht je meer informatie willen of loop je ook rond met de vraag welk strooisel je het beste kunt kiezen voor jouw stal, wij adviseren je graag. Op onze contactpagina kun je het contactformulier invullen en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Je bent van harte welkom bij ons bedrijf in Groenlo of je kunt ons altijd bellen op telefoonnummer 0543 – 569 572. Daarnaast sturen wij graag één van onze vertegenwoordigers bij je langs waar hij je onze diverse strooisels kan laten zien.

 

Naast de door ons opgenoemde verschillende soorten bodemstrooisel zijn er nog tal van andere soorten op de markt. Wij hebben ons alleen beperkt tot de meest gangbare en door ons verkochte soorten.

 

In paardenboxen worden vaak balen houtvezel of stro gestrooid
Paarden in hun stal

Contactgegevens

Bolwerk 9
7141 JM Groenlo
Tel: +31 (0)543 - 56 95 72
Fax: +31 (0)543 - 56 95 69
E-mail: info@tendamme.nl

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 
van 8.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
van 9.00 tot 12.00 uur

Certificeringen

GMP
SecureFeed
QualityMasters
ENPlus A1
Better Biomass