Natuurlijk goed
Ten Damme levert ook diverse soorten fourage:
Koolzaadstro, tarwestro, gerstestro, vlas en luzerne
Ten Damme levert ook diverse soorten fourage:
Geplaatst op: 12-5-2017
Aan koeien wordt stro gevoerd vanwege de goeie penswerking en daarnaast wordt er ook stro gebruikt als bodemstrooisel in de ligboxen

Stro: de één strooit het en de ander voert het. Hoe zit het?

Fourage wordt omschreven als verzamelnaam voor voer en stro voor paarden en vee. Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land.

Al bijna 40 jaar levert Ten Damme verschillende soorten bodemstrooisel aan de agrarische sector, maar wist u dat we naast houtvezel en zaagsel ook al een aantal jaren fourage verkopen?

Om fourage te mogen verkopen moet men in het bezit zijn van het GMP+ certificaat en aangesloten zijn bij SecureFeed daarnaast moet men op de witte lijst staan van de NZO

Eisen om überhaupt fourage te mogen verkopen

Nadat we steeds vaker de vraag kregen of we niet ook stro (mee) konden leveren, zijn we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden maar ook de eisen hiervan zijn...

Ten eerste, hebben we er voor gezorgd om GMP+ gecertificeerd te worden om überhaupt stro (wat ook gebruikt wordt als veevoeder) te mogen verkopen. Daarnaast bleek dat we ook aangesloten moeten zijn bij SecureFeed (SecureFeed staat voor de borging van de voedselveiligheid van diervoeders).

Dit alleen was nog niet alles, want ook moesten wij op de zogeheten "witte lijst" van de NZO Nederlandse Zuivel Organisatie terecht zien te komen. Boeren die namelijk veevoer van bedrijven kopen die niet op deze lijst staan, kunnen in grote problemen komen. Een voorbeeld hiervan is dat hun melk niet meer afgenomen wordt door bepaalde grote melkfabrieken.

Dus, na veel wikken en wegen (leveren al deze inspanningen en financiële investeringen immers wel de nodige resultaten?) hebben we toch besloten om aan alle benodigde eisen te gaan voldoen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat wij onze klanten een zo breed mogelijk assortiment willen aanbieden en wij een totaalleverancier willen zijn voor de verschillende soorten bodembedekking in stallen.

Dus, Ten Damme:

 • Heeft het GMP+ certificaat behaald
 • Is aangesloten bij SecureFeed
 • Staat op de “witte lijst” van de NZO
 • Heeft meerdere betrouwbare leveranciers gevonden die alleen de hoogste kwaliteit (verpakte) fourage leveren onder de juiste voorwaarden en condities

De verschillende soorten stroproducten (fourage) die wij verkopen

Onze fourage kunnen we onder verdelen in 2 groepen:

 1. De soorten die als bodemstrooisel in stallen worden gebruikt
 2. Of de stroproducten die aan met name rundvee, koeien en kalveren worden gegeven als veevoeder.

 

   Fourage als bodemstrooisel    Fourage als veevoeder     
 • Gehakseld koolzaadstro
 • Gehakseld koolzaadstro
 • Fijn gemalen koolzaadstro
 • Gehakseld tarwestro
 • Gehakseld tarwestro
 • Gehakseld gerstestro
 • Fijn gemalen tarwestro
 • Luzerne
 • Gehakseld gerstestro
 
 • Vlas
 

 

Graag willen wij u wat meer uitleg geven over de verschillende soorten fourage en waar men dit voor kan gebruiken.

Afbeelding: Koolzaad

Koolzaadstro

Koolzaadstro is afkomstig van de koolzaadplant en als stro is het van nature wat stug maar door het fijn te malen wordt het zacht en ontstaat er een comfortabel ligbed.
Koolzaadstro heeft als eigenschap veel vocht en ammoniak op te nemen waardoor het geschikt is als bodemstrooisel in paardenboxen en in pluimveestallen.

Daarnaast bevat, het van nature wat stugge, koolzaadstro veel lignine en ruwe celstof wat zeer stimulerend werkt voor een goede pensprik (door een goede pensprik wordt de pens gestimuleerd wat weer zorgt voor een goede melkproductie van de koeien).

Afbeelding: Tarwe

Tarwestro

Tarwestro is een veel voorkomende strosoort dat vaak wordt gebruikt als bodemstrooisel in stallen. Paarden vinden tarwestro, naast het als ligbed te gebruiken, ook heerlijk om van te kunnen knabbelen.

In gemalen uitvoering wordt tarwestro vaak gebruikt als bodemstrooisel in de stallen van melkvee, kalveren en varkens. Het product geeft een comfortabele ligplek en wordt goed opgenomen in de mest.

Gehakseld tarwestro wordt ook veelvuldig gegeven aan witvlees- en rosékalveren, omdat aangetoond is dat stro zorgt voor een snelle en goede pensontwikkeling wat weer zorgt voor een snelle en optimale groei en sterkere kalveren.

Afbeelding: Gerst

Gerstestro

Gerst is een graansoort dat gebruikt wordt als grondstof voor bier en whisky.

Gerstestro wordt speciaal gehakseld tot bodemstrooisel voor o.a. de nertsenfokkerij en geitenhouderij. Het neemt wat minder vocht op ten opzichte van tarwestro omdat het een wasachtig laagje bevat en een gesloten structuur heeft.

Ook wordt gerstestro gevoerd aan rundvee en aan vleeskalveren vanwege de hoge voedingswaarde en smakelijkheid.

Afbeelding: vlas

Vlas

Vlas bestaat uit de kernen van de vlasplant, deze heten de vlaslemen.
Vlas wordt vaak gekozen als bodemstrooisel in met name de paardenhouderij om het hoge absorptievermogen van deze vlaslemen. Daarnaast eten paarden normaal gesproken geen vlas in tegenstelling tot bijvoorbeeld koolzaadstro.

Afbeelding: Luzerne plant

Luzerne

Luzerne is een vlinderbloemige plant die speciaal voor veevoederdoeleinden wordt verbouwd.
Luzerne wordt gezien als het POWERFOOD voor paarden maar zeker ook voor melkvee, kalveren, runderen, schapen en pluimvee.
Luzerne is van nature zeer rijk aan eiwit (de belangrijkste bouwstof van het lichaam) maar daar tegenover weer laag aan suikers. De luzerneblaadjes bevatten de meeste voedingsstoffen maar de luzernestengels bevatten de meeste vezels wat weer zorgt een goede spijsvertering en pensprik.

In ons blog "Luzerne het POWERFOOD voor al uw dieren!" kunt u nog meer informatie lezen over Luzerne.

Conclusie

Dus bent u op zoek naar een alternatief bodemstrooisel dan houtvezel of zaagsel, dan kunnen wij u hier ook mee helpen. Wij verkopen naast onze balen houtvezel en zaagsel ook verpakte strosoorten, namelijk: gehakseld en gemalen koolzaadstro, gehakseld en gemalen tarwestro, gehakseld gerstestro en vlas.

Bij een bestelling van minimaal twee pallets balen bezorgen wij aan huis, maar u kunt ook dagelijks bij ons terecht om uw balen af te halen. Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur en zaterdags van 9.00 tot 12.00 uur.

Meer informatie over onze fourage

Vind hier meer informatie over fourage bestellen of een offerte aanvragen, via de groene button kunt u uw fourage bestellen en via de oranje buttton kunt u een offerte aanvragen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit blog of wilt u meer informatie vragen? Bel ons dan nu op ons telefoonnummer: 0543 – 569 572. 

Koolzaadstro zorgt voor een dik strobed en daarnaast vinden paarden het heerlijk om van te knabbelen
Paard ligt in koolzaadstro
Stro heeft een positieve werking op de pensontwikkeling bij kalveren
Kalveren krijgen veelvuldig stro gevoerd
balen stro
Onze pallets zijn voorzien van waterdichte hoes
20151211_095239
Onze balen zijn voorzien van GMP+ logo

Contactgegevens

Bolwerk 9
7141 JM Groenlo
Tel: +31 (0)543 - 56 95 72
Fax: +31 (0)543 - 56 95 69
E-mail: info@tendamme.nl

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 
van 8.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
van 9.00 tot 12.00 uur

Certificeringen

GMP
SecureFeed
QualityMasters
ENPlus A1
Better Biomass