Natuurlijk goed
Heather Goedkoop is duurkoop
Geplaatst op: 16-9-2021

Beter voor het milieu

De houtpelletproducenten die gecertificeerde houtpellets maken moeten dit doen volgens strikte regels.

  • Eén van de hoofdregels is dat zij alleen maar puur natuurlijke reststoffen van ‘schoon’ hout mogen gebruiken. Schoon resthout wil zeggen dat deze niet behandeld, verlijmd of geverfd mag zijn.
  • Een tweede eis is dat er geen enkele toevoeging aan de grondstof mag worden toegevoegd. De houtpellet ontstaat dus uit het samenpersen (pelletiseren) van bijv. houtvezel of zaagsel.

Doordat er dus alleen en uitsluitend natuurlijke houtreststoffen worden gebruikt en er dus geen milieuverontreinigende toevoegingen zijn gebruikt komen er geen schadelijke stoffen vrij bij de verbranding wat mileuverontreiniging veroorzaakt.

Voor het behoud van je kachel is het belangrijk dat je gecertificeerde houtpellets gebruikt.

Behoud van je kachel

Zoals hierboven beschreven worden er bij gecertificeerde houtpellets er geen toevoegingen aan de grondstof gevoegd. Dit in tegenstelling tot niet gecertificeerde goedkope houtpellets. Deze houtpellets worden vaak geproduceerd uit verlijmd hout zoals MDF of multiplex of uit reststoffen waar ook plastic deeltjes, verf- of lijmresten doorheen zitten. Je kunt je voorstellen dat bij de verbranding van deze pellets dit slecht is voor je kachel. Je krijgt dan een soort koek (ook wel ‘slak’ genoemd) dat zich vasthecht in je kachel met alle gevolgen van dien.

Niet voor niets komt het regelmatig voor dat kachelleveranciers waarschuwen, dat je bij het gebruik van niet gecertificeerde pellets, je de garantie op je kachel verliest.

Duurzaam

Bij gecertificeerde houtpellets wordt er ook op toegezien dat de herkomst van de bomen, waar de reststoffen van afkomstig zijn, op een duurzame manier zijn verkregen.
Een aantal eisen zijn:

  • Dat de houtpellets gemaakt zijn uit reststoffen van bomen en dat er dus geen bomen gekapt worden die speciaal voor de houtpelletindustrie worden verkleind en dan direct tot houtpellets worden geperst.
  • Dat de bomen afkomstig zijn uit Europese bossen die op milieuverantwoorde wijze worden beheerd en gekapt. In Europa moeten alle bossen die commercieel worden uitgebaat gecertificeerd zijn. Hierbij is het uitgangspunt dat de bossen nooit minder CO2 gaan opnemen door houtkap en dat er rekening wordt gehouden met de aanwezige flora en fauna.

In ons blog: “Hoe duurzaam zijn houtpellets?” hebben we een heel artikel gewijd aan het thema duurzaamheid van houtpellets.

Zorg ervoor dat je houtpellets koopt die of ENPlus A1 of DIN+ gecertificeerd zijn.
DIN+ en ENPlus A1

Ons advies

Ons advies is dan ook: Koop geen goedkope houtpellets zonder certificaat!

Want als je het al niet doet voor het milieu, doe het dan voor het behoud van je kachel maar als belangrijkste argument willen we toch waarschuwen voor het vergroten van de kans op (schoorsteen) brand bij het gebruik hiervan in je kachel.
 

Contactgegevens

Bolwerk 9
7141 JM Groenlo
Tel: +31 (0)543 - 56 95 72
Fax: +31 (0)543 - 56 95 69
E-mail: info@tendamme.nl

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 
van 8.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
van 9.00 tot 12.00 uur

Certificeringen

GMP
SecureFeed
QualityMasters
ENPlus A1
Better Biomass