Natuurlijk goed
Ligboxenstal banner
Geplaatst op: 4-6-2018
Dit zaagsel is behandeld met PRO+ waardoor er en geen klebsiella in zat bij aflevering maar daarnaast dat de bacteriegroei wordt geremd.

Wat is klebsiella?

Klebsiella is een erg agressieve bacterie die bij koeien de zeer ernstige uierontsteking (mastitis) kan veroorzaken. Vooral bij warm weer kunnen deze bacteriën zich snel vermeerderen en bij hogere temperaturen zijn koeien vatbaarder waardoor er dan sneller een koe besmet kan worden...

De klebsiella is een bacterie die in de grond voorkomt. Door het verslepen van omgehakte bomen over de grond, kan de bacterie in het zaagsel (wat nog boomschors bevat) terechtkomen. 

Vaak wordt het zaagsel de schuld gegeven als veroorzaker van een klebsiella uitbraak maar uit tal van onderzoeken blijkt dat er veel meer veroorzakers kunnen zijn. Zo zijn er tal van bedrijven waar koeien besmet zijn die geen zaagsel in de stallen hadden.

Immers deze bacterie komt ook voor in de mest en zoals al gezegd in de grond. Doordat koeien tijdens hun weidegang door deze mest en/of grond lopen, kunnen zij het via hun benen meenemen naar de stal. Dit fenomeen kan verklaren waarom ook op bedrijven waar het vers aangekochte zaagsel vrij is van klebsiella toch klebsiella-mastitis kan uitbreken.
Een koe kan dus via de grond, de mest, het ligbed of de looppaden of via de huid besmet raken.
 

Risico: warmte en vocht

Wanneer een ligbed klebsiella bacteriën bevat, kunnen deze zich bij warm en vochtig weer explosief vermenigvuldigen. Tegelijkertijd komt de weerstand van koeien bij warmer weer onder druk te staan, waardoor de bacteriën makkelijker kunnen toeslaan.

Of een koe een uierontsteking krijgt, hangt af van veel factoren. De weerstand van de koe speelt een heel belangrijke rol bij de bevattelijkheid voor uierinfecties, maar ook de besmettingsdruk vanuit de omgeving (onder andere het ligbed) is een factor van belang. Een vuil ligbed is dus zeker een risico. Kiemen uit het ligbed kunnen via het slotgat in de spenen de uier binnendringen, alsook via de bek.

Afbeelding: 24176864_1454660781299873_664802899105653916_n

Minder klebsiella-mastitis bij schonere koeien

Klebsiella-mastitis komt steeds vaker voor op melkveebedrijven. Koeien die besmet zijn met de bacterie kunnen die via de mest en uitlekkende melk verspreiden. Dit betekent dat de klebsiellabacterie op besmette bedrijven altijd kan voorkomen in ligboxen die met mest of melk zijn besmeurd.
Als klebsiella-mastitis binnen een veestapel is vastgesteld, dient het strooisel ook te worden onderzocht en verwijderd bij een ongunstige uitslag. Het advies is om de ligboxen goed schoon en droog te houden, aangezien de klebsiellabacterie eerder op benen en spenen van vuile koeien voorkomt. Het is wetenschappelijk bewezen dat het risico van besmetting met klebsiella afneemt naarmate de hygiënescore voor de koeien hoger ligt.
 

Ten Damme heeft de oplossing!

Ten Damme is al 40 jaar specialist in het leveren van hoogwaardig bodemstrooisel en heeft een oplossing voor het klebsiella probleem. In samenwerking met NIZO Food Research (voorheen Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek) in Ede hebben wij PRO+ ontwikkeld.

Online PRO+ bestellen Offerte aanvragen

PRO+

PRO+ heeft een tweeledige werking tegen de klebsiella bacterie, namelijk:

  1. Het doodt de klebsiella bacterie (maar ook vele andere bacteriën waaronder verschillende Coli bacteriën)
  2. Het verlaagt de zuurtegraad (pH waarde) van zaagsel waardoor er condities worden gecreëerd die de bacteriegroei tegen gaat

Dus door het gebruik van PRO+ wordt besmetting via mest en uitlekkende melk in het zaagsel ook voorkomen doordat de PRO+ nog een langdurende werking heeft.

POWER-CAL

Naast PRO+ en Cesall verkopen wij ook POWER-CAL voor een optimale stalhygiëne. Lees hier meer over POWER-CAL.

Afbeelding: Logo Power-Cal kleur (2)

Vraag advies aan

Contactgegevens

Bolwerk 9
7141 JM Groenlo
Tel: +31 (0)543 - 56 95 72
Fax: +31 (0)543 - 56 95 69
E-mail: info@tendamme.nl

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 
van 8.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
van 9.00 tot 12.00 uur

Certificeringen

GMP
SecureFeed
QualityMasters
ENPlus A1
Better Biomass