In klimaatverantwoord beheerde bossen wordt er jaarlijks niet meer hout uit het bos gehaald dan er aangegroeid is. Let op: wereldwijd zijn er weinig bossen die zo beheerd worden.
Bossen worden gezien als een opslag voor CO2. Als er meer bos gekapt wordt voor verbranding dan er kan aangroeien, komt er meer CO2 in de lucht en dit draagt bij aan klimaatverandering. Aanplant van nieuwe bossen kan wel helpen, maar het duurt tientallen jaren voordat die bomen flink gegroeid zijn en de CO2 opnieuw is opgeslagen in deze bomen. Snoeihout zou je kunnen zien als een uitzondering, omdat het ieder jaar opnieuw aangroeit en het bos zelf in stand blijft. Maar er zijn ook deskundigen die zeggen dat je snoeihout in het bos moet achterlaten om het bos gezond te houden.
Zoals beschreven, is het van belang dat houtpellets worden geproduceerd uit houtafval die afkomstig zijn van bomen uit bij voorkeur speciaal daarvoor aangeplante 'energiebossen' en dat er zéker geen 'oerbossen' voor worden gekapt.
Gelukkig is er al de nodige regelgeving op het gebied van duurzame productie van houtpellets. Dit gebeurt door middel van certificeringen zoals ENplus, maar ook door de eigen wet- en regelgeving van landen. Zo moeten in Europa bijvoorbeeld alle bossen die commercieel worden uitgebaat gecertificeerd zijn. Hierbij is het uitgangspunt dat de bossen nooit minder CO2 gaan opnemen door houtkap en dat er rekening wordt gehouden met de aanwezige flora en fauna. Overigens blijkt uit onderzoek dat het bos-oppervlak in Europa de laatste jaren is gegroeid en meer CO2 opneemt dan voorheen.