Natuurlijk goed
De Battle_ _normaal_ versus XL (1)
Geplaatst op: 23-1-2019
Afbeelding: De BATTLE

Gebruikerstest: "standaard" houtvezel versus XL-houtvezel

Wij verkopen verschillende soorten houtvezel als bodemstrooisel voor in de paardenstal.
Het overgrote deel van onze afnemers kopen onze witte, 1e kwaliteit, houtvezelbalen, maar daarnaast hebben we gemengde balen. Sinds een paar jaar verkopen wij ook balen XL-houtvezel.

De XL-houtvezel is beduidend groffer dan de standaard houtvezel wat zorgt voor een extra groot strooivolume
XL-houtvezel

Wat is XL-houtvezel?

XL-houtvezel is ook een witte, 1e kwaliteit, houtvezel alleen wordt hiervoor hout op een speciale manier geschaafd waardoor je een grotere en grovere vezel krijgt ten opzichte van onze gangbare houtvezel. Hierdoor krijg je aanzienlijk meer strooivolume en creëer je een zeer zachte en comfortabele bedding voor je paard. Omdat deze XL-houtvezel ontstaat door het schaven van hout is het bijzonder stofarm en hierdoor bijzonder geschikt voor paarden met gevoelige luchtwegen.

Omdat wij nogal wisselende verhalen hoorden over de XL-krul kwam bij ons het idee om deze te laten testen en te kijken wat de verschillen zijn tussen de “normale” en de XL-houtvezel en wat de voor- en nadelen zijn.
 

Myrthe is al jarenlang een fervent gebruikster van Ten Damme houtvezel als strooisel voor haar paarden
Myrthe Dijks met haar paard Ungaro

Wie heeft onze test uitgevoerd?

Voor deze test hebben we “onze” Myrthe Dijks gevraagd. Myrthe is een jong getalenteerd amazone, die wij een warm hart toedragen en al jaren onze balen houtvezel gebruikt als bodemstrooisel voor haar paarden. Lees hier meer over Myrthe.

Dus toen Myrthe laatst bij ons was om weer een trailer vol balen houtvezel af te halen heeft ze ook XL-balen meegenomen om deze te proberen.

Al een paar dagen later kregen we een berichtje van Myrthe met de volgende tekst:

Hoi Anja, ik heb gisteren de xl krul erin gedaan. Het staat super mooi, vult goed maar vocht opnemen doet het inderdaad bijna niet. Misschien dat mengen met de andere houtvezel zou kunnen. Foto’s zijn onderweg…

Wij hebben na dit berichtje gevraagd naar een uitgebreidere mening aan de hand van onderstaand schema:

De battle "normale" houtvezel versus XL houtvezel

"Normale" houtvezel XL-houtvezel
Uiterlijke kenmerken van de 2 verschillende soorten Fijnere houtvezel Groffere houtvezel
Aantal balen dat je nodig hebt voor het instrooien van een stal ± 3½ baal (voor een stal van 3 x 3) 3 balen zou ook kunnen, maar ik vind het fijn als er een dikke laag houtvezel in de stallen ligt 2½ tot 3 balen (voor een stal van 3 x 3)
Uiterlijke kenmerken van de ingestrooide stallen Fris, verzorgd en netjes Fris, verzorgd en netjes en daarnaast een heel lekker dik pak voor de paarden
XL-houtvezel zorgt voor een zeer zachte en daardoor comfortabele bedding voor je paard Zonder twijfel waar!
Hoeveelheid stof in de houtvezel Minimaal Niet
Absorbtievermogen van de houtvezel Super goed! Deze houtvezel neemt erg veel vocht op, waardoor de stallen zo goed als vrij zijn van natte plekken de volgende ochtend Deze houtvezel neemt beduidend minder vocht op. Al aan het eind van de avond zag ik natte plekken in de box
Instrooien van de verschillende balen in de stal Vrij gemakkelijk te verstrooien met de greep Erg gemakkelijk. De houtvezel valt bijna uit elkaar zodra het plastic verwijderd wordt
Schoonhouden van de stal Gemakkelijk. Vocht wordt goed opgenomen en rest zakt naar beneden. Even het bovenste schone laagje eraf halen en de natte plek kan eruit gehaald worden Qua mesten zelf gemakkelijk, omdat de houtvezel zo grof is kunnen de paarden de mest niet zo makkelijk "verstoppen". Qua hoeveelheid wat ik er uit haal wel meer dan de normale houtvezel omdat er meer natte plekken zijn.
Prijs/kwaliteit verhouding Dat is bij Ten Damme natuurlijk altijd goed! Dat is bij Ten Damme natuurlijk altijd goed! Is teruggerekend naar kilo's wel wat duurder dan de standaard houtvezel maar het scheelt niet zoveel.

Eindconclusie van Myrthe

Myrthe's eindoordeel nadat ze beide soorten houtvezel in haar paardenstallen heeft getest is:

Hoewel de XL-houtvezel zorgt voor de volume in de stal gaat mijn persoonlijk voorkeur gaat toch uit naar de "normale" houtvezel. De "normale" houtvezel neemt toch echt aanzienlijk meer vocht op en hierdoor blijft je stal langer droog en schoon. 

Houtvezel van Ten Damme NATUURLIJK goed!

Zoals je dus kunt lezen uit het testresultaat en de eindconclusie van Myrthe is het toch deels een persoonlijke voorkeur of je kiest voor de "standaard" houtvezel of dat je gaat voor de XL-versie. Ons advies is dat zolang je paard geen problemen heeft met de longen je het beste de "standaard" houtvezel kunt nemen omdat deze aanzienlijk meer vocht opneemt dan de XL-variant. En een schone, droge en frisse stal dat is toch het belangrijkste voor je paard.

Maar probeer het anders gewoon zelf uit. Je kunt dagelijks bij ons bedrijf in Groenlo terecht om je balen houtvezel af te halen (ook als particulier) en dan neem je van beide soorten wat. Uiteraard komen we ook graag de pallets met balen houtvezel bij je thuis bezorgen. Onze vrachtauto's beschikken allemaal over een zogeheten meeneemheftruck (Kooi-aap) waardoor we ze op elke plek kunnen neerzetten waar jij ze wilt hebben staan. Ook kunnen we de pallets met balen leveren met een waterdichte stretch-hoes.

 

Pallets met balen houtvezel bestellen kan heel eenvoudig hier!

Twee paardenboxen; één ingestrooid met "standaard" houtvezel de ander met XL variant

Hier is een paardestal van Myrthe ingestrooid met onze normale
Paardenbox ingestrooid met "standaard" houtvezel
Hier is een paardestal van Myrthe ingestrooid met de extra groffe houtkrul, namelijk XL-houtvezel
Paardenbox ingestrooid met XL-houtkrullen

Myrthe en jouw paarden bedankt voor het testen

Wij willen Myrthe en haar paarden bedanken voor hun medewerking aan deze gebruikerstest. Jullie kunnen alle informatie over onze dressuurrijdster Myrthe Dijks vinden op haar website www.dressuurstalmyrthedijks.nl

Myrthe op haar paard Alex
Myrthe en paarden bedankt voor het testen van de verschillen soorten balen

Contactgegevens

Bolwerk 9
7141 JM Groenlo
Tel: +31 (0)543 - 56 95 72
Fax: +31 (0)543 - 56 95 69
E-mail: info@tendamme.nl

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 
van 8.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
van 9.00 tot 12.00 uur

Certificeringen

GMP
SecureFeed
QualityMasters
ENPlus A1
Better Biomass